Orice bebeluș reacționează la sunete și își devoltă personalitatea dacă ascultă muzică. De la glasul cald al mamei, la muzica clasică sau ritmată, micuțul va reacționa și îți vei da seama treptat ce gen de muzică preferă.

Bebelușii percep sunetele devreme, încă din a șaisprezecea săptămână intrauterină. De aceea este bine să îi vorbești micuțului și să asculți muzică de calitate, pentru că mai ascultă cineva cu tine, în același timp. Îmi amintesc că în timpul sarcinii, la băiețelul mai mare, am ascultat multă muzică clasică pe Mezzo la TV și acum, la șase ani, el apreciază și acest gen de muzică, printre altele.

Iată câteva argumente care te vor convinge de importanța muzicii în viața bebelușului, dar și a copilului mic, în general:

  •         Muzica îl liniștește pe bebeluș

Un cântecel de leagăn sau fredonarea unei melodii liniștitoare va mai atenua din colicile chinuitoare și îl va relaxa pe bebeluș. Poți pune o muzică clasică în surdină atunci când adoarme bebelușul tău. Diverse studii au demonstrat că muzica lui Mozart stimulează creierul copiilor și se recomandă pentru un somn dulce.

  •         Dezvoltă simțul ritmic

Trebuie să știi că bebelușii au simț ritmic. Melodiile mai ritmate îl fac să chiuie și să se agite, de parcă ar vrea să danseze. Ei, să nu exagerăm: nu îi punem muzică rock sau heavy metal acum, deoarece este mult prea greu de...digerat.

  •         Stimulează creierul

Studii numeroase au demonstrat că muzica antrenează creierul bebelușilor, astfel încât aceștia să își dezvolte de timpuriu memoria, capacitatea de concentrare și de asimilare a informațiilor.

  •         Stimulează sensibilitatea, inteligența emoțională

Un copil care a ascultat muzică de la o vârstă fragedă va ști să aprecieze o melodie bună, un concert reușit, mai târziu. Va fi receptiv la frumosul din jur și îl va cultiva în viața de zi cu zi.

  •         Copilul are încredere în sine

Psihologii recomandă copiilor mai timizi să cânte în cor sau la un instrument. Astfel, ei își descoperă abilități nebănuite și încep să aibă din ce în ce mai multă încredere în forțele lor.

  •         Dezvoltă vocabularul

Muzica dezvoltă limbajul bebelușului. Încă de la început, bebelușul se familiarizează cu diferite sunete pe care le va pronunța, treptat. Apoi micuții fac cunoștință cu diverse cuvinte pe care le vor memora și vor învăța să le folosească. Cititul unei povești de către mamă, bunică etc. sau ascultarea poveștilor la o jucărie muzicală, toate sunt benefice pentru bebeluș. Îi stimulează și atenția, gândirea.

  •         Îl disciplinează

Copilul devine mult mai disciplinat, deoarece acordă mai multă atenție regulilor, perceperii sunetelor, a liniei melodice, mai târziu.

  •         Îi educă răbdarea

Dacă ascultă muzică sau dacă învață un instrument muzical, copilașul își educă răbdarea, voința, atenția, capacitatea de memorare. Mulță copii, odată cu învățarea melodiei, rețin și versurile petru a te putea întâmpina cu un adevărat show.

  •         Dezvoltă simțul estetic

Bebelușii care ascultă muzică în mod constant își dezvoltă simțul estetic de timpuriu. Ei vor fi capabili să recunoască o muzică bună, un cântăreț talentat și vor fi mai bogați sufletește.

  •         Socializează mai ușor

Ați observat că un copilaș care cântă la cor, merge cu colinda sau participă într-un spectacol de muzică este mai sociabil? El intră în contact cu diverse persoane, își face prieteni cu ușurință și își educă spiritul de echipă. Dacă participă la concursuri muzicale, acesta își dezvoltă spiritul competitiv și se va strădui să devină din ce în ce mai bun.

După cum ați remarcat, muzica are un rol important în viața copilului dumneavoastră, dezvoltându-l armonios atât din punct de vedere social, psihic, cât și emoțional. Empatizează mai ușor, are mai mult curaj, își dezvoltă urechea muzicală. Și, cine știe dacă într-o bună zi nu va face performanță din muzică?