Care mămică nu și-a pus întrebarea: “Oare cum să procedez ca să doarmă mai bine bebelușul meu? Ca să te asiguri că doarme bine, în mare parte, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre somnul bebelușului tău:

  •         Bebelușul visează încă din perioada în care se află în burtica ocrotitoare a mamei.

În mare parte din timp, fătul doarme și trece foarte des prin faza de somn REM, atunci când apar visele. Bebelușul se bucură de acest ciclu de somn și după naștere. Este misterios cum vede el lucrurile în timpul somnului, cum percepe lumea înconjurătoare, ce transformări se petrec la nivelul creierului.

  •         Somnul din primul an este foarte important!

Creați un program de somn, repetat zilnic, astfel încât bebelușul să se obișnuiască cu această rutină și să adormă cât mai ușor, la ore fixe. Astfel, îi asigurați un somn odihnitor. Dacă bebelușul tău are probleme cu somnul din primul an, va avea toată viața.

  •         Alege tehnica adecvată pentru un somn dulce

Nimeni nu își poate explica în totalitate tehnicile folosite pentru a-l face pe bebeluș să doarmă bine. Dintre acestea, alege pe cea care se potrivește bebelușului tău. Unii adorm în brațe, alții legănați, unii direct în pătuț, atunci când îl miști ușurel, alții legănați pe o pernă așezată pe genunchii mamei, o parte dintre ei, în căruț. Demult, bebelușii se legănau pe picioare, în covată sau pe pernă. Totul ține de inventivitatea și răbdarea mamei de a încerca mai multe variante, până o găsește pe cea potrivită cu stilul bebelușului ei. Multe persoane te pot condamna dacă încerci să adormi bebelușul în brațe, pe motivul că acesta va deveni speculant și va vrea numai în brațe.

Dacă bebeșușii sunt agitați și se trezesc de mai multe ori decât este normal, având un somn cu întreruperi, dacă sunt apatici, atunci trebuie să mergeți cu ei la medic, deoarece poate apărea o problemă de natură medicală.

  •         Bebelușii se trezesc noaptea

Dacă sugarul se trezește în timpul nopții, nu te alarma! Toți bebelușii se trezesc noaptea, fie că le este foame, fie că sunt uzi sau au colici, în general. În perioada de după naștere, bebelușii experimentează aceste stări de veche în timpul nopții. Ei adorm cu ușurință, fie la sân, fie legănați.

  •         Bebelușii dorm puțin

Spre deosebire de adulți, bebelușii trec într-o oră prin toate fazele de somn. Ei pot intra direct în faza REM, cea a viselor și mișcă din picioruș, tresar sau zâmbesc. Trec prin toate fazele de somn mult mai repede decât adulții. Iată de ce bebelușii se trezesc de mai multe ori în timpul nopții. De multe ori, înainte să adoarmă profund, liniștit, bebelușul tău va avea parte de o perioadă de somn agitat, se poate trezi brusc de multe ori. Mulți bebeluși au astfel de perioade de trezire, înainte de a adormi bine toată noaptea.

  •         Învață-l diferența dintre noapte și zi

Pentru a-i asigura un somn liniștit bebelușului tău, învață-l treptat diferența dintre noapte și zi. Ziua aerisește bine camera, lasă ca să pătrundă lumina naturală. Noaptea folosește o lampă discretă, de veghe în camera celui mic, nu folosi TV sau calculator pentru a nu fi zgomote. O băiță bună, hranirea și schimbarea bebelușului de scutece înainte de a se culca ajută la un somn liniștit.

  •         Fii calmă

Este foarte greu să îți păstrezi calmul uneori, când nu mai ai energie și eși frântă de oboseală. Trebuie să știi că starea ta se transmite și bebelușului. Dacă acesta devine agitat în timpul somnului, face grimase sau dă din mânuțe, piciorușe, nu îl lua imediat în brațe. El se va putea trezi și va dormi foarte greu în cazul acesta. Agitația din timpul somnului este un fenomen obișnuit la bebeluși. așadar, păstrează-ți calmul și aplică metoda care funcționează la micuțul tău.

În speranța că acest articol v-a fost util, vouă mămicilor, vă dorim mult succes, perseverență și curaj pentru a asigura un somn dulce bebelușilor dumneavoastră!