Un nou născut este o mare provocare. Ai tot văzut bebeluși, ai ascultat o mulțime de povești, care de care mai seducătoare, dar când a venit vremea să îți ții mogâldeața în brațe, la maternitate, atunci ai trecut primul test adevărat de mamă.

Un nou-născut este un dar de la Dumnezeu pentru tine ca ființă și pentru întreaga familie. Cum poți avea grijă de un asemenea dar? Nu este nici prea simplu, dar nici foarte complicat. Poate ai consultat, în prealabil, o mulțime de site-uri de specialitate pentru părinți, ai citit celebrele cărți clasice cu “Mama și copilul”, ai primit o mulțime de sfaturi prețioase de la mama, bunica, cea mai bună prietenă, dar încă nu știi de unde să începi. Ce ai de făcut?

Iată câteva sugestii care vin în urma experienței de mamă, dar și în urma consultării unor studii, de specialitate:

  •        Iubește-ți bebelușul!

o   În momentul în care ești cu el în brațe, ai sentimente copleșitoare de dragoste dusă până la sacrificiu, abandonare de sine, nevoia de a-l proteja. El îți va simți iubirea și îți va răspunde aidoma. Astfel, veți face cunoștință mai ușor în primele trei luni.

  •         Ai încredere în propriu instinc matern

o   Instinctul matern te va învăța când îi este foame, cum să îl alăptezi, să îi schimbi scutecele, ce intonații diferite au plânsetele micuțului.

  •        Ia-te după semnele copilului

o   Dă-i copilului să mănânce cât va cere și cât de des va dori. Când se va sătura, va refuza singur, sfidând unele rații din cărțile tradiționale sau de pe internet.

  •        Consultă și un pediatru, medic de familie

o   În cazul în care apar mici probleme de sănătate sau pentru a fi la curent cu vaccinurile, trebuie să consulți un medic pediatru, la anumite interval de timp  și să apelezi și la un medic de familie, dar nu exagera și nu intra în panică pentru orice!

  •        Vorbește-i mereu

o   Vocea caldă și cunoscută a mamei îi va stărui în minte și va deveni un punct de reper și de echilibru în explorarea lumii acesteia, la început. Dacă îi vorbești și îi citești povești, chiar de la vârste atât de fragede, bebelușul își va dezvolta mult mai rapid competențele de comunicare, va deveni mult mai sociabil. Folosește diferite intonații și inflexiuni ale vocii când reproduci replici ale diferitelor personaje, fie pozitive sau negative. Astfel, bebelușul va fi familiarizat cu o dicție corectă și va reacționa deosebit la auzul unui glas pițigăiat sau gros.

  •        Cântă-i orice!

o   Fredonează cântece de leagăn sau alte melodii vesele pentru copii. Bebelușul se va liniști, uneori va mai uita de chinuitoarele colici. În plus, îi cultivi simțul estetic de mic.

  •        Ia-l în brațe, dar cu măsură

o   Diferite site-uri îi condamnă pe părinții care nu îi iau în brațe pe bebeluși. Varianța clasică nu prea încurajează luatul în brațe al nou-născuților, decât în momentele-cheie: Când îl pui la alăptat, când îl schimbi, deoarece apar acele clipe în care bebelușul simte și…speculează mai târziu. Este bine să îl ții pe nou-născut în brațe și să reverși asupra lui toată afecțiunea. Pe măsură ce va crește, de la 5-6 luni, el va avea momentele sale de “singurătate”, când îI va plăcea să gângurească în pătuț și atunci este indicat să îl lăsați cu el însuși. Sună cam sofisticat, nu?

  •        Învață-l cu chipuri noi

o   Dacă în prima lună este bine ca nou-născutul să fie numai cu familia sa, în următoarea perioadă îi poți face cunoștință, treptat, cu chipuri noi. Îi prezinți pe unii prieteni de familie sau colegi veniți în vizită, dar fără a-l obosi pe micuț. Așadar, bebelușul va deveni sociabil și îi va fermeca pe toți cu zâmbetul lui.

  •        Asigură un climat plăcut pentru creșterea nou-născutului.

o   Aerisește camera, ori de câte ori este nevoie. Alege o cromatică veselă, dar nu țipătoare, obositoare.

  •        Fii optimistă

o   Încearcă să ai grijă de tine ca mămică. Orice bebeluș își dorește o mamă zâmbitoare și cu destulă energie.

o   Și după ce veți citi aceste rânduri cu atenție…restul va veni de la sine.

o   Vă veți bucura din plin de minunata experiență de părinte!